Przekaż swój 1 % podatku

Czas rozliczania PIT- ów to również okres wzmożonych kampanii reklamowych organizacji pożytku publicznego. Obecnie każdy podatnik ma prawo przekazać 1 proc. swojego podatku właśnie na konto wybranej organizacji. Jak wskazują dane z 2013 roku Polacy coraz chętniej wybierają taką właśnie formę pomocy. Jest to prosty i szybki sposób, by przekazać pieniądze na wskazany cel bez sięgania bezpośrednio do własnego portfela. Same organizacje pozarządowe chętnie korzystają z tego typu wsparcia, a nierzadko jest to znacząca część ich rocznego budżetu.
Po raz pierwszy podatnicy mogli oddać jeden procent swojego podatku w roku 2004. Początki nie były łatwe, bo trudno było znaleźć potrzebne informacje do wypełniania właściwej rubryki w deklaracji podatkowej, jak choćby numer KRS danej organizacji np. 0000333054 (Fundacja na rzecz Kultury i Edukacji im. Tymoteusza Karpowicza). Poza tym nie wszystkim podmiotom udało się od razu uzyskać status OPP.Dziś większe fundacje coraz częściej  wydają całkiem spore sumy na kampanie reklamowe w okresie, gdy trwa podatkowa gorączka, bo jak się okazuje, chętniej wspieramy tych, których znamy i kojarzymy.

O czym powinniśmy pamiętać, jeśli chcemy przekazać 1 proc. naszego podatku. Przede wszystkim o zasadzie, że taką możliwość mają wyłącznie osoby fizyczne, które płacą w danym roku podatek dochodowy. Po drugie, wybieramy organizację wyłącznie z listy OPP, wpisanych do Krajowego Rejestru Sądowego. Po trzecie pamiętajmy o dokładnym wpisaniu wszystkim potrzebnych do rozliczenia danych. Pełen wykaz organizacji pożytku publicznego jest dostępny na stronie Ministerstwa Finansów na portalu e-deklaracje. Dzięki funkcjonalnej wyszukiwarce możemy szybko znaleźć wszystkie niezbędne do wypełnienia deklaracji dane.

Jeśli chcemy jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę, wystarczy wypełnić e-pit. Możemy to zrobić bezpośrednio na formularzu interaktywnym lub za pomocą wybranego programu. Jeśli korzystamy z takiej formy rozliczenia wystarczy z listy na formularzu wybrać numer KRS organizacji, na którą chcemy przekazać wyliczona już kwotę jednego procenta podatku.